Családi Otthonteremtési Kedvezmény = CSOK

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt a legalább egy gyermeket nevelő vagy vállaló családok igényelhetik lakáscéljaik megvalósítására.

CSOK - 2024
Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A kormány 2023 nyarán teljesen átalakította az elmúlt 6 év családtámogatását meghatározó Családi Otthonteremtési Kedvezményt, CSOK-ot. A 2024 januárjától elérhető új támogatási forma leginkább a korábbi falusi CSOK jellegzetességeit tartotta meg: csak a kiválasztott kistelepüléseken érhető el, s felhasználható a támogatással vásárolt ingatlan bővítéséhez, korszerűsítéséhez is. 

Mire igényelhető az új CSOK?

Az új falusi CSOK szűkebb körben igényelhető, mint az eredeti, korábbi CSOK. A támogatható lakáscélok a következők lehetnek: 

 • új egylakásos lakóépület építése vagy vásárlása
 • használt lakás vagy ház vásárlása és a vásárlással együtt történő bővítés, korszerűsítés
 • meglévő használt lakás bővítése és / vagy korszerűsítése. 

Láthatjuk, hogy a korábbi lehetőségek közül hiányzik a használt lakás vásárlására igénybe vehető támogatás, ilyen célra tehát ma már a CSOK nem igényelhető. Használt lakásra csak úgy érhető el az új változat, ha a korábbi falusi CSOK-hoz hasonlóan a lakás bővítését vagy korszerűsítését is vállalják az új tulajdonosok. 

A támogatás a fenti lakáscélokhoz kapcsolódóan lehet

 • vissza nem térítendő támogatás (ez a hagyományos CSOK),
 • többgyermekes családok otthon­teremtési kamattámogatása és
 • adó-visszatérítési támogatás.  

Hol igényelhető az új falusi CSOK?

A program nagy vesztesei a városokban élők, a nagyobb településeken ugyanis nem kérhető a támogatás. Nagyjából az 5 ezer fő alatti települések jelentik a pályázható helységeket. A konkrét listát a rendelet melléklete tartalmazza. Az ország mintegy 3 ezer települése közül 2631 helyen és a külterületeken, azaz a rendelet szerinti preferált kistelepüléseken lehet a CSOK-ot igénybe venni.

Ki igényelheti a támogatást?

A CSOK-ot egy háztartásban élő házastársak vagy élettársak igényelhetik. Csak egy alkalommal lehet felvenni, olyan gyermek után, aki után még nem igényeltek vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást. Nem kizáró ok viszont a CSOK Plusz hitelprogramban való részvétel, ez a két támogatás együtt is igénybe vehető. 

A korábban enyhébb igénylési feltételeket a CSOK Plusz megjelenése után módosította a kormány, így a két konstrukció jogosultsági feltételei azonosok lettek. Ez azt jelenti, hogy a CSOK-hoz is két év biztosítotti időszakot igazolnia legalább az egyik igénylőnek és ehhez nem lehet figyelembe venni a közfoglalkoztatottként eltöltött időt.  

Támogatás a vállalt gyermekek után

A támogatás már meglévő és vállalt gyermekek után is kérhető, de vállalt gyermek után csak fiatal házaspár kérhet támogatást. Fiatalnak akkor számít a házaspár, ha a kérelem benyújtásakor a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. 

Használt lakás esetén legfeljebb két gyermeket vállalhat a házaspár, új építés vagy vásárlás esetén jelent plusz támogatást a három gyermek vállalása. 

Növeli a támogatási összeget azoknak a gyermekeknek a száma is, akik a támogatási szerződés aláírása után születtek, de vállalt gyermekként nem vették őket figyelembe. A házaspár például 2 gyermek után igényel támogatást vásárlásra és korszerűsítésre, ám később megszületik a harmadik gyermekük is. Ebben az esetben az utóbb született gyermekre tekintettel további 400 ezer forint támogatáshoz juthatnak. Ezt a plusz támogatást a felvett bankhitel törlesztésére vagy az építési költségekre lehet fordítani.

Mekkora összeg igényelhető? 

A támogatási összegek magasabbak a korábbi években elérhető összegeknél. A legmagasabb igényelhető összeg 15 millió forint, melyet 3 gyermek esetén kaphat az igénylő család. Az összeg fele fordítható vásárlásra, fele az ingatlan korszerűsítésére vagy bővítésére.

Igényelhető összegek

Támogatási cél 1 gyermek 2 gyermek 3 gyermek
Használt lakás vásárlása és bővítése, korszerűsítése 1.000.000, ebből vásárlásra 500.000 fordítható 4.000.000, ebből vásárlásra 2.000.000 fordítható 15.000.000, ebből vásárlásra 7.500.000 fordítható
Meglévő lakás bővítése, vagy bővítése és korszerűsítése 600.000 2.000.000 7.500.000
Meglévő lakás korszerűsítése, bővítés nélkül 600.000 2.000.000 7.500.000
Új lakás vásárlása vagy építése 600.000 2.600.000 10.000.000

 

Többgyermekes családok kamattámogatása

A korábbi CSOK-os támogatásokból megmaradt a többgyermekes családok kamattámogatása. Ennek az a lényege, hogy ha a család a CSOK mellé banki hitelt is igényel, akkor a banki kölcsönhöz kamattámogatást kaphatnak. Az igénylő maximum 3 százalékos kamattal fizetheti a hitelt, a kamat többi részét az állam állja. A futamidő maximum 25 év lehet. A támogatott hitel 

 • 2 gyermekes család esetén maximum 10 millió, 
 • 3 vagy több gyermekeseknél 15 millió forint lehet. 

Áfa-visszatérítés felújításra is

Megmaradtak, de a korábbi támogatáshoz képest némileg változtak az adó-visszatérítési támogatásra vonatkozó lehetőségek. 

Az áfa az alábbi esetekben igényelhető vissza:

 • új, legfeljebb 300 négyzetméter alapterületű ház vásárlása, 
 • új ház építése
 • használt lakóépület vásárlása és bővítése, és/vagy korszerűsítése, 
 • valamint meglévő használt lakóépület bővítése és/vagy korszerűsítése esetén.

Lényeges feltétele az áfa-visszaigénylésnek, hogy csak egylakásos lakóépületre vehető igénybe, társasházi lakásokra nem érvényesíthető. A támogatás összege a számlák áfatartalma, de legfeljebb 5 millió forint lehet.

Forrás: 302/2023 kormányrendelet

 

További hitelcélok

Nyugalom, nálunk a legjobb kezekben vagy!

Függetlenek vagyunk

Mi nem a bankot képviseljük, ha kérdezel tőlünk. Számunkra nincs különbség, hogy melyik bankot választod. Ez nem csak marketingszöveg, ezt a törvény biztosítja. 

Időt spórolunk neked

Amit a törvény megenged, mi elintézzük helyetted. Mi töltjük ki a banki igénylőlapot, nyomtatványokat, nyilatkozatokat, és mindezt elvisszük hozzád személyesen aláírásra. Tapasztalatunkkal pedig segítünk, hogy minél kevesebb felesleges kört kelljen futnod. 

Megoldjuk a problémáidat

Talán elsőre azt gondolnád, hogy a legnagyobb hozzáadott értékünk, hogy megtaláljuk és lealkudjuk a legjobb banki ajánlatot neked. De valójában akkor leszel hálás, ha valami komoly probléma merül fel, és a feketeöves majdnem 30 éves banki tapasztalattal rendelkező kolléganőnk megoldja neked. Ha nem tudja, akkor azt valószínűleg nem is lehet. 

Pénzt spórolunk

Mi nemcsak megtaláljuk az elérhető legjobb banki ajánlatot, hanem egyedi kedvezményekkel tovább is faragunk belőle, ha a hitelösszeg és a jövedelmi helyzet lehetőséget ad rá. Egy igazán jó ügyfélért a bankok is versenyeznek. 

Tőlünk bátran kérdezhetsz

Nekünk azokat a kérdéseket is felteheted, amit a banktól már nem kérdeznél meg, vagy amire nem is kapnál választ. Akár azonnal, de legkésőbb 24 órán belül válaszolunk. Fontos számunkra, hogy egy bizalmi légkör alakuljon ki, ezért természetesen mindent diszkréten kezelünk. 

Gazdasági kérdésekben is otthon vagyunk

Egy portfóliókezelővel a sorainkban a gazdasági és megtakarítási kérdésekben is kikérheted a véleményünket. Ezzel is szeretnénk többek lenni, mint egy egyszerű hitelszakértő. 

Ügyfeleink írták rólunk

Hatékonyan segítettek
Balázs
Tovább olvasom
Nekem egy elég nehéz ügyem volt, mert az értékbecslő nem volt túl rugalmas, ami miatt plusz papírokat kellett beszerezni. Gyűlölöm a bürökráciát és még sosem csináltam ilyet, és a bank persze csak annyit mond, hogy oldjuk meg.
Eligazítást Tamáséktól kaptam, így legalább megoldódott az ügy.
Állampapír jelzáloghitelből
Kujbus Tibor
Tovább olvasom
Én egy szabadfelhasználású jelzáloghitelt vettem fel, inflációkövető állampapírt vettünk belőle, mert magasabb volt a kamata, mint a hitel kamata. A hitelközvetítő aki segített egyébként egy portfóliókezelő, így a hitel célja miatt többet beszéltünk a befektetésekről és az inflációról, mint a hitelről.
Segítőkész kapcsolattartás
Miklós Bálint
Tovább olvasom
Tamás nagyon segítőkész volt végig az egész folyamat során. Már az első alkalommal átbeszéltük, mennyi hitelt kaphatok, és hol, milyen kamatot kapnék. Nagyon könnyű volt vele a kapcsolatot tartani, csak ajánlani tudom mindenkinek.
Olcsóbb hitel
Tóth Ádám
Tovább olvasom
Nem vagyok nagy ügynökpárti, de tényleg olcsóbb volt a hitel, mint a fiókban. Bankba tényleg csak szerződni kellett menni, még az előzetes aláíráshoz is kijöttek hozzám a munkahelyemre.
Korrekt, gyors
Edit
Tovább olvasom
Korrekt, gyors, segítőkész.
Ajánlom mindenkinek, pénzügyi kérdésekben.
Vevőközpontú, szakszerű
Tóth Ádám
Tovább olvasom
Karácsony Tamást és csapatát mindenkinek csak ajánlani tudom. Vevőközpontú, szakszerű és magas minőségű szolgáltatást nyújtanak. Az ügyintézés nagyon gördülékenyen ment. Rengeteg terhet vettek le a vállamról, amivel sok időt és pénzt spóroltam, így biztos, hogy legközelebb is hozzájuk fogok fordulni.
Segítőkész csapat
Segítőkész csapat
Kiss-Münnich Dóra
Tovább olvasom
Jó szívvel ajánljuk Tomit és munkatársait! Már az első beszélgetésünk alkalmával is nagyon barátságos voltak, minden kérdésünkre készséggel válaszoltak. Nagyon segítőkészen, lelkiismeretesen keresik a megoldást a felmerülő problémákra. Rendkívül alapos és felkészült csapat.
Szakmai profizmus
Rubold Bálint
Tovább olvasom
Tamás a hitelfelvétel folyamatának elejétől a végéig segítőkész volt. Mindent részletesen elmagyarázott. Pontos, türelmes és szakmai profizmus jellemzi.
Csak ajánlani tudom.
Előző
Következő

Tégy próbára minket!

Ha valahol elakad a banki folyamat, a feketeöves, majdnem 30 éves banki tapasztalattal rendelkező kolléganőnk megoldja Neked. Amit ő sem tud elintézni, az tényleg lehetetlen. 

Hitelőszűrő

Kapcsolódó tartalmak

Befektetés

Válságállóbb bankok!

A 2008-as válság komoly gondot okozott a kelet-közép-európai régiónk bankjainak is. Állami mentőcsomagok, tőkeemelések, és csődök sorozata jellemezte a válságot követő időszakot, ami a bankok

Tovább olvasom »